GRIJA PENTRU MEDIUL INCONJURATOR - TEHNOLOGIA "CLEAN BURN"

Datorita concentrarii continue pe cercetare, dezvoltare si testare, Jøtul este acum un lider mondial in tehnologia CLEAN BURN.

Dar de ce este atat de important sa fii „cel mai bun din clasa” in ceea ce privesc sobele si semineele pe lemne cu ardere curata? Ei bine, in primul rand, este vorba de imbunatatirea climei, prin reducerea la minimum a prafului din aer. Aceasta este urmata de economisirea banilor consumatorilor, deoarece tehnologia de ardere curata va ofera mai multa caldura cu mai putine lemne consumate.

 

 

 

Autoritatile norvegiene impun sobelor de astazi sa nu emita mai mult de 10 grame de particule pentru fiecare kilogram de lemn care este ars – si, prin urmare, au una dintre cele mai stricte reglementari din lume legate de emisiile de particule.

Cu toate acestea, aici, la Jøtul, avem ambitii mult mai mari in materie de clima decat aceasta si, prin urmare, am dezvoltat o tehnologie care are ca rezultat emisii la mai putin de jumatate din cerintele legale. Unele modele se pot lauda chiar si cu emisii de pana la 1,9 grame, un nivel pe care niciun alt producator nu il poate egala!

[blockquote class=”style3″]

Secretul succesului consta in procesul de ardere…

[/blockquote]

René Christensen, Senior Vicepresedinte Vanzari si Marketing- Jøtul

Cand lemnul este ars se elibereaza gaze si particule. Sobele (semineele) vechi elibereaza aceste gaze si particule direct in cosul de fum impreuna cu caldura, rezultand o eficienta de doar 40 %. Principiul sobelor cu CLEAN BURN (Ardere Curata) este ca sunt mai bine izolate, ceea ce creste temperatura in camera de ardere.

[blockquote class=”style3″]

In plus, aerul suplimentar pre-incalzit (oxigen) este introdus chiar deasupra focului, lucru ce asigura ca ceea ce ar fi fost gaze si particule nearse intr-o soba (semineu) veche vor fi din nou supus arderii. Acest lucru duce la emisii mai mici in cosul de fum, dubleaza eficienta si elibereaza mai multa caldura in camera. Aceste procese ne straduim constant sa le imbunatatim in cercetare si dezvoltare, pentru a ne apropia de procesul optim de ardere.

[/blockquote]

René Christensen, Senior Vicepresedinte Vanzari si Marketing- Jøtul

Un brand pentru constientizarea mediului inconjurator

Christensen subliniaza, de asemenea, faptul ca majoritatea oamenilor care investesc intr-o noua soba sau semineu pe lemne cu Ardere Curata care il inlocuieste oba/semineul vechi contribuie la conservarea mediuli inconjurator. Acest lucru face din Jøtul alegerea perfecta!

 

 

JOTUL isi asuma responsabilitatea pentru mediul inconjurator

De cand in Norvegia a fost introdus normativul pentru sobe si seminee cu CLEAN BURN (Ardere Curata), am lucrat activ atat in legatura cu initiativele autoritatilor, cat si cu organizatii atat la nivel national, cat si la nivel mondial pentru a raspandi mesajul importantei Arderii Curate. Desi Germania a introdus acum o interdictie privind utilizarea tuturor sobelor pe lemne fabricate inainte de 1995, faptul ca cerintele privind emisiile nu sunt impuse noilor sobe disponibile in prezent pe piata reprezinta o provocare majora, ceea ce inseamna ca multi producatori nu au aceeasi preocupare pentru un climat sanatos.

De asemenea, nu exista masuratori care sa corespunda celor din Norvegia care sa arate beneficiile enorme pe care le ofera sobele si semineele cu Ardere Curata in raport cu echivalentele lor conventionale.

 

 

Acord extins intre experti si organizatiile de mediu

In timp ce arderea cu lemne este, fara indoiala, un factor major care contribuie la provocarile legate de praful din aer, exista un acord extins atat intre experti, cat si intre organizatiile de mediu din Norvegia conform caruia solutia consta in inlocuirea sobelor vechi cu noile sobe sau seminee pe lemne cu Ardere Curata sau montarea focarelor  de seminee inchise in semineele deschise. Nu arderea cu lemne in sine se afla in spatele poluarii ,ci utilizarea sobelor si semineelor vechi care au ca rezultat arderea incompleta. Inlocuirea semineelor vechi cu altele noi va rezolva problemele de poluare cauzate de arderea cu lemne incompleta.

Reglementari europene comune

Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, noile cerinte privind emisiile de la sobe/seminee vor intra in vigoare ca urmare a legislatiei UE/SEE privind designul sobelor/seminelor in concordanta cu mediul inconjurator (ECO DESIGN). Conform Standardelor Norvegiene, cerintele vor acoperi emisiile de particule (PM), compusi organici gazosi (OGC) si monoxid de carbon (CO). De dragul climei, speram ca vor fi stabilite cerinte stricte care ne provoaca sa ne mentinem concentrarea pe dezvoltarea tehnologiei de Ardere Curata in continuare.

Protejarea mediului are beneficii si financiare

Este vital sa folositi tipuri de combustibil in sobe si seminee care produc emisii minime de particule pentru un climat mai sanatos – si aceasta va fi, desigur, principala motivatie pentru majoritatea oamenilor de a-si inlocui vechia soba sau semineu. Cu toate acestea, constientizarea protejarii mediului inconjurator are, de asemenea si un beneficiu financiar. Costurile cu combustibilul vor fi reduse considerabil deoarece mai putina caldura se pierde pe cosul de fum si mai multa caldura este eliberata in camera.

Potrivit „Energismart”, un proiect condus de Friends of the Earth Norway care isi propune sa faciliteze luarea deciziilor inteligente din punct de vedere energetic in casa, veti face urmatoarele economii cu o soba/semineu cu Ardere Curata:

  • in cazul in care o soba traditionala,fara Ardere Curata , reuseste sa utilizeze doar 50% din lemn pentru caldura, pana la 80% este utilizat intr-o soba cu Ardere Curata.
  • O roaba cu 20 de kg de lemne de mesteacan produce teoretic 76 kWh. Cu toate acestea, atunci cand lemnul este ars intr-o soba veche, va elibera 39 kWh de caldura in casa. Intr-o soba cu Ardere Curata, va emite 60 kWh de caldura in casa.
  • Aceast lucru inseamna ca daca cumparati o masina de lemne (echivalentul a 54 de roabe de lemne-aproximativ 1 to de lemne ), veti produce 3.240 kWh intr-o soba/semineu pe lemne cu Ardere Curata. Intr-o soba/semineu vechi vei produce doar 2.106 kWh si vei avea nevoie de inca 29 de roabe de lemne.

Tehnologia CLEAN BURN ofera multe beneficii

Cu toate acestea, beneficiile nu se opresc aici; Asociatiile cosarilor din Norvegia raporteaza ca acum trebuie curatate cantitati minime de funingine din cosurile de fum in comparatie cu anii anteriori. Cu alte cuvinte, arderea mai curata, cu emisii reduse cu 90% in comparatie cu sobele/seminele vechi, a redus considerabil riscul de incendii a cosurilor de fum.

Acest lucru se bazeaza pe experienta norvegiana, dar se va aplica desigur si in orice alta tara care foloseste lemnul ca combustibil. Substantele care polueaza aerul care sunt eliberate intr-o tara pot fi transportate prin atmosfera si pot contribui la calitatea slaba a aerului si in tarile vecine.Astfel infruntarea provocarilor legate de poluarea aerului ar trebui sa fie in interesul tuturor.

Cu alte cuvinte, cu tehnologia noastra de Ardere Curata, contribuiti atat la un mediu mai curat, cat si la economisirea facturilor de combustibil, permitandu-va sa va bucurati din plin de caldura confortabila.