Sfaturi pentru achizitionarea unui semineu

SEMINEE DE VIS

Cele mai importante elemente pentru functionarea unui semineu sunt : focarul de semineu si cosul de fum.

De calitatea acestora depinde confortul si siguranta ta si a familiei tale de aceea inainte de a achizitiona un produs verificati cine sunt producatorii ,reteaua de distribuitori,conditiile de asigurare a garantiei.

In Romania productia de focare de seminee si mai ales de sobe s-a redus de-a lungul timpului doar la modul traditional de incalzire fara a se pune un mare accent pe design,vizibilitatea focului,usurinta in exploatare,etc.

Cerintele actuale ale clientilor pot fi asigurate in momentul de fata de catre producatori de renume cu experienta vasta in domeniu care provin din tari cu traditie in domeniul semineelor: Norvegia , Danemarca,Germania.

Clientul de azi doreste sa-si monteze un semineu in living alegand siguranta ,usurinta in exploatare , un geam curat s de dimensiuni considerabile prin care se poate admira panorama focului ,randament ridicat si confort termic !

EFECTUL DE INCALZIRE SI ZONA DE LIVING

Pentru a avea o experienta pozitiva cu semineul dumneavoastra, este foarte important ca sa alegeti dimensiunea potrivita pentru zona de living si nevoile dumneavoastra de incalzire.
– Daca semineul este prea mare, va fi in mod constant folosit la randament scazut si procesul se incheie cu funingine pe sticla si in cosul dumneavoastra de fum.
– Daca semineul este prea mic, acesta va fi supraincarcat si durata de functionare va fi redusa.

Temp ideala

Dealerul are nevoie de informatii despre zona si tipul de izolare in casa Dvs in scopul de a va oferi un sfat bun. In mod normal, nevoia de incalzire in casele izlotate termic este de 60 pana la 70 wati pe metru patrat dar acest lucru poate fi redus sau crescut in functie de tipul de izolatie, numarul de ferestre, inaltimea tavanului si asa mai departe.

VENTILATIA

In scopul de a functiona corect semineul are nevoie de aer. Cosul de fum trage aer prin semineu, dar in cazul in care casa ta este foarte izolata sau in cazul in care ventilatia mecanica se lupta cu tirajul natural din cosul de fum, puteti experimenta probleme cu functionarea semineului. Solutia recomandata este de a conecta asa-numitul aer exterior pentru semineu. Daca locuiti intr-o casa cu izolatie de ultima genaratie si/sau cu ventialtie mecanica, este important sa luati in considerare acest lucru atunci cand aveti de gand instalarea unui semineu.

IZOLATIA CASEI SI GEAMURI TERMOPANE

Casele vechi cu izolatie slaba au nevoie de mult mai multa caldura pentru incazire decat casele noi cu izolatie corespunzatoare si ferestre cu geamuri triple. Scopul este sa minimizam pierderile de caldura in casa ta, dar daca locuiti intr-o casa pasiva sau o casa noua cu o izolatie foarte buna, este important sa alegeti un semineu care functioneaza bine cu lemne putine. Firmele Spartherm si Jotul- au in oferta aceste tipuri de focare/sobe pe lemne care ard in mod optim chiar si la 3 kW.

COSUL DE FUM

Cele mai multe probleme cu seminee provin de la cosul de fum incorect dimensionat INCORECT sau care nu functioneaza corect. Pentru ca un semineu sa functioneze in mod optim, ar trebui sa fie atasat un cos de fum cu un diametru interior care cel putin egal sau este mai mare decat cel de la priza de evacuare de pe semineu. In ghidurile de instalare si de utilizare veti gasi informatii despre proiectul necesar pentru diferite produse pentru a functiona optim. O regula importanta este ca un metru de cos de fum creeaza 4 Pascali in procesul de tiraj. Putine seminee pot funtiona la mai putin de 12 Pascali. Coturile de pe evacuarea gazelor arse reduc procesul de tiraj. Daca nu sunteti sigur cu privire la modul in care functioneaza cosul de fum al dumneavoastra, reprezentantii nostri sau asociatiile cosarilor te pot ajuta. Puteti obtine, de asemenea, ajutor la reabilitarea cosurilor vechi de fum sau alterativ, pentru a instala un cos de fum nou profesional. Cosurile de fum izolate (ceramice sau de inox) sunt o solutii imperativ necesare pentru functionarea in parametrii optimi a unui semineu in detrimentul cosului de fum de caramida traditional.

UNDE TREBUIE INSTALAT SEMINEUL

Diferite seminee au caracteristici diferite. Unele dintre acestea sunt concepute pentru a fi plasate in apropierea materialelor inflamabile, in timp ce altele necesita o izolatie rezistenta la foc in scopul de a fi plasat aproape de perete. Un desen care arata unde locul unde semineul ar trebui sa fie pus in raport cu locul de racordare la cosul de fum, peretele ignifug si asezarea mobilierului fata de seminue vor fi de mare ajutor atunci cand se vor consulta expertii. Pentru a putea configura un perete rezistent la foc se pot folosi materiale speciale izolatoare care pot fi rapid asamblate si care au o grosime de 2-3 centimetri.

GREUTATEA SI CAPACITATEA DE INCARCARE A PODELEI

Cele mai multe dintre seminee pot fi instalate fara a fi nevoie sa consolideze pe podea, dar pentru a fi siguri, ar trebui sa faca o estimare de greutate. Conform standardelor , fiecare metru patrat de podea poate rezista la o sarcina de 150 kg. Greutatea unui semineu ar trebui sa fie impartit in zona acoperita de acesta plus 0,6 m in toate directiile. Astfel, ponderea unui semineu cu o suprafata de baza de 0,5 x 0,5 metri este impartita pe o suprafata de (0,6 +0,5 +0,6)m x (0,6 +0,5 +0,6) m = 2.89 mp. In consecinta un constructia unui semineu cu o suprafata de baza de 0,5 x 0,5 metri plasate in mod liber pe o podea poate cantari pana la 433 kg (2,89 mp x 150 kg/mp). Semineele sunt adesea plasate pe un perete iar greutatea specifica de restrictionare este oarecum redusa. Cere ajutor de la un dealer autorizat, daca acest lucru pare complicat.

MONTAJUL SEMINEULUI

Montajul semineelor se poate efectuta de catre firme specializate sau chiar in regie proprie in functie de legislatia in vigoare specifica fiecarei tari. In Norvegia ca si in Romania , puteti instala singuri in mod legal un semineu sau o soba pe lemne , in timp ce in Marea Britanie, instalarea trebuie sa fie efectuata de catre un inginer inregistrat HETAS sau prin intermediul ofiterului local de control al cladirii. Sfatul nostru este sa externalizati acest serviciu apeland la o firma specializata,care va poate oferi toate sfaturile si solutiile de care aveti nevoie si care in final va poate acorda o garantie de buna functionare.

CURATARE SI INTRETINERE

Seminee De Vis recomanda intretinerea periodica atat semineului cat si a cosului de fum. Un semineu curat asigura o vizibilitate mai mare a focului si lemnul va arde mai bine si mai curat. In plus, daca ardem lemn uscat de buna calitate si asiguram o curatare regulata a cosului de fum vom minimiza riscul de autoaprindere a funinginei lucru ce poate produce stricaciuni importante cosului Dvs. O curatare corespunzatoare a cosului de fum si a semineului extinde durata de viata pentru produsul dvs. si va ofera multi ani de experienta senzationala alaturi de semineu. O componenta importanta a procesului de intretinere o puteti face chiar Dvs zi de zi! Pentru aceasta nu aveti nevoie de echipamente scumpe sau de aptitudini speciale. In plus, in conformitate cu reglementarile ini vigoare, toate cosurile de fum si seminele ar trebui sa fie inspectate cel putin o data pe an. Aceste inspectii vor fi efectuate de catre firme locale specializate. Va prezentam in continuare cateva sfaturi simple de la partenerii nostri din lumea intreaga.

CURATAREA FUNINGINII DE PE EAMUL SEMINEULUI

Toate produsele comercializate de catre Seminee de Vis  sunt produse de calitate realizate cu un asa-numitul sistem de curatare cu aer a geamului, care va ajuta sa va pastrati sticla curata in timpul arderii. Daca funinginea acopera sticla, este suficient, in mod normal ,sa intensificati arderea lemnului in focar pentru o perioda scurta de timp iar caldura intensa si sistemul de curatare cu aer vor face ca particulele de funingine depuse pe sticla sa fie arse. In cazul in care sticla este inca acoperita cu funingine, se recomanda urmatoarea metoda: umeziti o bucata incretita de ziar si inmuiat-o cu atentie in cenusa din pe partea de jos a focarului. Frecati geamul cu hartia inmuiata in cenusa(asigurati-va ca cenusa este indreptata inspre geam). Se repeta de mai multe ori daca este necesar, pentru a aduna toata funinginea. In cele din urma, frecati geamul cu o bucata curata de hartie uscata pentru a indeparta particulele de funingine, care acum se vor curata usor. Aceasta metoda este ecologica, eficienta si ieftina.

CURATAREA FOCARULUI DE CENUSA

O multime de oameni curata cenusa mult prea des. De fapt, este benefic sa lasati un strat de cenusa pe fundul focarului de semineu. Acest strat izoleaza si protejeaza partea de jos a focarului. De asemenea, multi oameni considera ca este mai usor sa aprinda focul in cazul in care cateva bucati de carbune sunt lasate in focar. Cenusa este de fapt formata din parti non-inflamabile din lemn , cea mai mare parte minerale. Deoarece cenusa este un material extrem de izolant, de multe ori veti gasi mici piese stralucitoare ascunse in cenusa la cateva ore sau chiar zile dupa ce focul a fost facut. Prin urmare cand goliti cenusa, este important ca acesta sa fie golita intr-o galeata cu un capac, ambele din metal. Cenusa trebuie sa fie lasata sa se raceasca pana a se arunca la gunoi cand sunteti sigur ca nu exista particule mici stralucitoare ramase in cenusa care ar putea crea incendii. Cenusa poate fi folosita ca ingrasamant in cazul in care provine din lemn curat, netratat. Alternativ poate fi aruncata impreuna cu alte deseuri.

INTRETINEREA ANUALA A SEMINEULUI

Cel putin o data pe an, Seminee De Vis va recomanda sa scoateti placa deflectoare si placile de fonta/samota din interiorul focarului pentru a ne asigura ca acestea sunt in forma buna. De asemenea, verificati gratarul si placa de jos a focarului si curatati cu o perie particulele de funingine de pe acestea si in restul camerei de ardere. Cand si cum facem aceasta intretinere depinde de cat de mult utilizam semineul. Garniturile din jurul geamul si usii ar trebui sa fie, de asemenea, verificate si inlocuite, daca acestea sunt deteriorate .

CURATAREA SEMINEULUI SI A COSULUI DE FUM

Fred Ekeberg ,de la Agentia de incendiu si salvare, departamentul de prevenire a incendiilor din Oslo, ne informeaza ca toate semineele ar trebui sa fie curatate cel putin o data la 4 ani.Acest lucru este valabil doar in cazul focarelor norvegiene care dispun de tehnologia CLEAN BURN. Daca observam noi sau cosarul ca se formeaza in cosul de fum mai multa funingine decat in mod normal , trebuie sa crestem frecventa inspectiilor. Un semineu curat si un cos de fum curat este important pentru a realiza o ardere curata si pentru a evita un incendiu Semineele care nu dispun de tehnologia ‘CLEAN BURN’ produc mult mai multa funingine . Lemnul ud este o alta sursa de funingine. In cazurile in care cosarul va observa acest lucru ,va va instrui cu privire la tehnicile corecte si va va sugereaza masurile care trebuie puse in aplicare.