Curatare si intretinere
Seminee de VIS recomanda intretinerea periodica atat semineului cat si a cosului de fum. Un semineu curat asigura o vizibilitate mai mare a focului si lemnul va arde mai bine si mai curat. In plus, daca ardem lemn uscat de buna calitate si asiguram o curatare regulata a cosului de fum vom minimiza riscul de autoaprindere a funinginei lucru ce poate produce stricaciuni importante cosului Dvs. O curatare corespunzatoare a cosului de fum si a semineului extinde durata de viata pentru produsul dvs. si va ofera multi ani de experienta senzationala alaturi de semineu.
O componenta importanta a procesului de intretinere o puteti face chiar Dvs zi de zi! Pentru aceasta nu aveti nevoie de echipamente scumpe sau de aptitudini speciale. In plus, in conformitate cu reglementarile ini vigoare, toate cosurile de fum si seminele ar trebui sa fie inspectate cel putin o data pe an. Aceste inspectii vor fi efectuate de catre firme locale specializate. Va prezentam in continuare cateva sfaturi simple de la partenerii nostri din lumea intreaga.
SFATUL 1. Curatarea funinginii de pe geamul semineului
Toate produsele comercializate de catre Seminee De VIS sunt produse de calitate realizate cu un asa-numitul sistem de curatare cu aer a geamului, care va ajuta sa va pastrati sticla curata in timpul arderii. Daca funinginea acopera sticla, este suficient, in mod normal ,sa intensificati arderea lemnului in focar pentru o perioda scurta de timp iar caldura intensa si sistemul de curatare cu aer vor face ca particulele de funingine depuse pe sticla sa fie arse.
In cazul in care sticla este inca acoperita cu funingine, se recomanda urmatoarea metoda: umeziti o bucata incretita de ziar si inmuiat-o cu atentie in cenusa din pe partea de jos a focarului. Frecati geamul cu hartia inmuiata in cenusa(asigurati-va ca cenusa este indreptata inspre geam). Se repeta de mai multe ori daca este necesar, pentru a aduna toata funinginea. In cele din urma, frecati geamul cu o bucata curata de hartie uscata pentru a indeparta particulele de funingine, care acum se vor curata usor. Aceasta metoda este ecologica, eficienta si ieftina.
SFATUL 2. Curatarea focarului de cenusa
O multime de oameni curata cenusa mult prea des. De fapt, este benefic sa lasati un strat de cenusa pe fundul focarului de semineu. Acest strat izoleaza si protejeaza partea de jos a focarului. De asemenea, multi oameni considera ca este mai usor sa aprinda focul in cazul in care cateva bucati de carbune sunt lasate in focar. Cenusa este de fapt formata din parti non-inflamabile din lemn , cea mai mare parte minerale.
Deoarece cenusa este un material extrem de izolant, de multe ori veti gasi mici piese stralucitoare ascunse in cenusa la cateva ore sau chiar zile dupa ce focul a fost facut. Prin urmare cand goliti cenusa, este important ca acesta sa fie golita intr-o galeata cu un capac, ambele din metal. Cenusa trebuie sa fie lasata sa se raceasca pana a se arunca la gunoi cand sunteti sigur ca nu exista particule mici stralucitoare ramase in cenusa care ar putea crea incendii. Cenusa poate fi folosita ca ingrasamant in cazul in care provine din lemn curat, netratat. Alternativ poate fi aruncata impreuna cu alte deseuri.
SFATUL 3. Intretinere ANUALA a semineului si sobei pe lemn
Cel putin o data pe an, Seminee de VIS va recomanda sa scoateti placa deflectoare si placile de fonta/samota din interiorul focarului pentru a ne asigura ca acestea sunt in forma buna. De asemenea, verificati gratarul si placa de jos a focarului si curatati cu o perie particulele de funingine de pe acestea si in restul camerei de ardere.
Cand si cum facem aceasta intretinere depinde de cat de mult utilizam semineul. Garniturile din jurul geamul si usii ar trebui sa fie, de asemenea, verificate si inlocuite, daca acestea sunt deteriorate .
SFATUL 4. Curatarea semineului si a cosului de fum
Fred Ekeberg, de la Agentia de incendiu si salvare, departamentul de prevenire a incendiilor din Oslo, ne informeaza ca toate semineele ar trebui sa fie curatate cel putin o data la 4 ani.Acest lucru este valabil doar in cazul focarelor norvegiene care dispun de tehnologia CLEAN BURN. Daca observam noi sau cosarul ca se formeaza in cosul de fum mai multa funingine decat in mod normal , trebuie sa crestem frecventa inspectiilor.
Un semineu curat si un cos de fum curat este important pentru a realiza o ardere curata si pentru a evita un incendiu Semineele care nu dispun de tehnologia ‘CLEAN BURN’ produc mult mai multa funingine . Lemnul ud este o alta sursa de funingine. In cazurile in care cosarul va observa acest lucru ,va va instrui cu privire la tehnicile corecte si va va sugereaza masurile care trebuie puse in aplicare.