Opt sfaturi pentru arderea lemnelor in semineu

1. Aer

Lemnul arde in cel mai bun mod si flacarile sunt intense in cazul in care admisia de aer a focarului este deschisa Acest lucru va reduce, de asemenea poluarea, deoarece particulele de gaz sunt arse si produc caldura

2. Cantitate mica de fum – un semn bun 

Un semineu care functioneaza bine inseamna o cantitate minima de fum provenind de la horn. Fumul nu este „evacuare” – contine gaze de energie mare care nu au fost arse. De aceea este o idee buna sa mergem afara si sa aruncam o privire la fumul de la cosul de fum. Fum dens, negru este un semn ca arderea nu este optima de obicei, pentru ca focul in semineu nu este suficient de intens. In cazul in care seminuel pe lemne arde optim, vom observa un fum subtire,transparent sau alb ca un abur iesind din horn.

3. Un semineu curatat insemna mai multa caldura

Eliminati funinginea din semineu si de pe conducta de gaze arse cel putin o data pe an!In acest fel semineul va da mai multa caldura.Un strat de funingine chiar si cativa milimetri poate reduce eficienta semineului deoarece caldura nu va fi bine retinuta ci va fi eliminata in sus pe cosul de fum. Daca ardeti lemne umede sau diferite tipuri de lemn care lasa multa funingine va trebui sa efectuati aceasta curatire mult mai des.

4. Puteri calorice ale lemnului 

Fag/Stejar – 4,1 kWh/kg -2100 kW/mc
Artar/Mesteacan – 4,2 kWh/kg-1900 kW/mc
Plop – 4,1 kWh/kg- 1200 kW/mc
Pin – 4,4 kWh/kg- 1700 Kw/mc
Molid/Brad 4,5kWh/kg 1500 kW/mc

Lemnele de esenta tare degaja mai multa caldura decat rasinoasele cu acelasi volum, dar per kilogram, diferitele tipuri de lemn vor da in mare aceeasi caldura. Rasinoase sunt mai ieftine decat lemnul de estenta tare si noi le recomandam sa le folositi la inceputul si la sfarsitul iernii, cand este mai putin rece. Ele ofera o ardere curata, fara a transforma casa intr-o sauna. Acesta vor arde mai repede dar focul poate fi extins prin completare cu lemn de esenta tare.

De ce nu se foloseste lemnul ud?

Umezeala din lemn scade puterea calorica. Majoritatea puterii calorice este folosita pentru evaporarea apei, restul fiind insuficient pentru a asigura incalzirea. Vaporii de apa scad temperatura arderii si contribuie la formarea funinginii, care se acumuleaza si se intareste intr-un strat gros pe peretii camerii de ardere, ceramica, tevi, cos de fum, etc. Creste poluarea atmosferica datorita faptului ca gazele parasesc camera de ardere nearse.

5. Incalzirea peste noapte

Foarte putine focare de seminee pe lemn pot arde mai mult de doua-trei ore la o incarcatura cu lemne. Vechiul mod de a inchide alimentarea cu aer, astfel incat carbuni sa mocneasca peste noapte este o sursa de poluare si creeaza riscul unui incendiu in cosul de fum. In plus, caldura rezultata este redusa deoarece gazele nu sunt arse, iar energia nu este utilizata la maxim. Ultima incarcatura de lemne seara ar trebui sa fie busteni mai mari de lemn de esenta tare care ard ca de obicei, cu fantele de ventilatie deschise. Chiar daca focul se stinge, izolatia casei va pastra caldura in camera iar semineul va fi in continuare cald dimineata si nu va fi o problema sa facem focul din nou.

6. Turbulentele ajuta-lasati usa seminului intredeschisa la aprinderea focului 

Turbulence sunt importante la aprinderea focului, deoarece atunci cand temperatura este scazuta, oxigenul nu se amesteca cu moleculele din lemn. Turbulentele de aer bombardeza cu oxigen gazele de fum si face aprinderea mai usoara. Acesta este motivul pentru care aprinderea focului se face mai usor atunci cand usa de la semineu este lasata intredeschisa. Unele case sunt atat de izolate incat ar trebui sa se deschida o fereastra atunci cand se aprinde focul.

7. Aprinderea lemnelor din partea de sus

Multe dintre focarele de seminee pe lemne au fost concepute pentru a arde de sus in jos. Aruncati o privire la manualul de utilizare sau downloadati unul de pe Internet daca l-ati pierdut…sau ars:) Pornirea focului de sus in jos se face prin stivuirea bustenilor de lemn destul de strans si apoi aprinderea unui foc mic pe partea de sus a lemnului, astfel incat focul sa arda in jos. Focarul de semineu va ajunge la temperatura de operare mai rapid, gazele se vor arde mai bine si incarcatura de lemne va dura mai mult.

8. Intotdeauna mai mult decat un singur lemn

Ar trebui intotdeauna sa punem minim 2 sau 3 lemne pe foc la un moment dat – un singu lemn se va stinge de cele mai multe ori Motivul este ca arderea unui lemn se intampla in trei etape, si arderea unui singur nu este in masura sa pastreze intreg procesul de ardere . Mai multe lemne inseamna o suprafata mai mare, creeaza mai multe turbulente si mentine procesul de ardere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *