160 de ani de aventura norvegiana

Jøtul este cel vechi producator de sobe pe lemne din lume cu o istorie de 160 de ani. Aventura a inceput la Loelva in 1853, unde Oluf Onsum, fiul unui fermier, a fondat Kværner Jernstøberi. Kværner a inceput dezvoltarea produselor din fonta, iar pana in 1900, compania a fost una dintre cele mai mari turnatorii de sobe pe lemn din Norvegia.

La inceputul anilor 1900, Kværner era cel mai dezvoltat atelier mecanic din Norvegia , si-au extins activitatile si treptat s-au reorientat spre noi produse. In 1916 instalatia de productie a sobelor pe lemne a fost vanduta.Herman Anker, in varsta de 26 de ani, a cumparat turnatoria, care a fost redenumita Kværner Ovnsstøperi. El a dorit sa continue mostenirea traditiilor norvegiene in fonta, dezvoltand in acelasi timp estetica si calitatea. Anker a fost un om de afaceri inteligent care a apreciat valoarea marketingului si a unei echipe specializate de vanzari cu mult inainte ca aceasta sa fie o practica obisnuita. Si cu asta, a fost reazlizata fundatia pentru marca Jøtul.

In anii 1920, economia internationala a cunoscut un declin grav si Jøtul s-a confruntat cu falimentul. Salvatorul lor a fost Johannes Gahr. El a impartasit multe dintre calitatile predecesorului sau si a scos  compania Jøtul din criza ducand-o intr-o noua era de crestere. Inca o data, Jøtul a ramas cel mai mare producator de sobe pe lemne din Norvegia.Jøtul a continuat sa creasca in perioada de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in ciuda cererii scazute de sobe pe lemne care se scufunda pe masura ce s-au dezvoltat noi surse de energie precum petrolul, kerosenul si electricitatea. In anii 1960, au ramas doar cativa jucatori pe piata, iar Jøtul a fost de departe cel mai mare. Jøtul a inceput sa se adapteze pietei inca din anii 1950, iar semineele care ard combustibil lichid au devenit deja cea mai importanta sursa de venit a companiei mult timp in anii ’70.

In urma mai multor incidente din anii ’70, ceea ce a facut ca pretul petrolul sa creasca si acesta sa devina greu accesibil , cererea de sobe pe lemne a explodat. S-au deschis noi posibilitati, iar sobele pe lemne au devenit din nou cea mai importanta parte a gamei de produse Jøtul.

Familia Gahr a vandut apoi Jøtul catre marea corporatie internationala Norcem in 1977. Consecinta a fost o activitate orientata spre export, incluzand un sir de achizitii de fonduri si companii de import din SUA si Europa. O incetinire economica in a doua jumatate a anilor 1980 a facut ca Jøtul sa-si reevalueze obiectivele pentru companie.

In ultimele decenii, Jøtul a construit din nou o retea internationala si a devenit un brand global cu filiale si facilitati de distributie in majoritatea tarilor si pe toate continentele.

In ciuda experientelor traite atat maximele cat si minimele din ultimii 160 de ani, Jøtul s-a dovedit a fi un supravietuitor si continuam sa crestem si sa ne dezvoltam ca companie. Succesul poate fi atribuit curajului, dorintei si capacitatii de adaptare la noile cerinte si piete. Acesta este motivul pentru care Jøtul continua puternic, atat ca turnatorie de soba pe lemne, cat si ca lider de piata globala.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicata.

Scroll to Top